V hlavní roli: Cabernet Franc

Dovolujeme si Vás pozvat na jednu netradiční tematickou večeři. Tentokráte ji zasvětíme jedné odrůdě, která ještě ke všemu není typicky italská. Ale nebojte se, večírek bude ryze v italském duchu. Před více než šesti lety se nám podařilo koupit limitovanou edici 250 kusů magnumek 100% odrůdy Cabernet Franc, vypěstované v Toskánsku v oblasti Montescudaio sousedící se slavnou Bolgheri.

Cabernet Franc je jedna z nejsložitějších odrůd, která se nejčastěji používá v blendování, domíchávání do směsí vín. Ve Francii ji často vídáme v Bordeaux a v údolí Loiry, ale často s ní experimentují i v Novém světě. Málokdy však ve stoprocentní variantě.
V roce 2006 toskánské vinařství Poggio Gagliardo vypěstovalo hrozny pro tuto limitovanou sérii mimořádně dobrého ročníku a my jsme jen čekali, až víno dosáhne své nejlepší kondice. A právě teď přišel ten okamžik: víno je naprosto skvělé a neuvěřitelné. Ve slepých testech ho lidé často srovnávají s velikány jako Sassicaia, Saint Emilion Grand Cru a podobnými.
 
Antonello Pomata ze Sardinie k tomuto velkému vínu připravil fantastické kreativní menu, které doplníme dalšími víny Cabernet Franc z celého světa, abyste měli možnost je nejen porovnat, ale i udělat si na tuto odrůdu dobrý názor.
 
Večírek v duchu velkých světových vín se koná ve čtvrtek 5. března od 19.30 v Konírně na Smíchově.
 
Cena večeře je 2 290 Kč.
Svá místa si můžete rezervovat on-line.
 
Menu 
 
Pre antipasto 
Patè di tonno su pane croccante 

Tuňákové paté s křupavým chlebem

Cabernet Franc, Le Rocher des Violettes, Touraine Amboise – Francie, 2016
 
Antipasto
Polpo arrosto con farinata di ceci, acqua al nero di calamaro e rosmarino
Pečená chobotnice s cizrnovým koláčem, kalamárovou černí a rozmarýnem

Cabernet Franc, Obertura, Kaiken, Mendoza – Argentina, 2015
 
Primo
Gnocchi di patate viola con crudaiola di gamberi e bottarga su crema di mozzarella
Gnocchi z fialových brambor s krevetami, bottargou a krémem z mozzarelly

Cabernet Franc, Costa Toscana, IGP, Duemani – Itálie, 2013 

Secondo 
Filetto di tonno e maiale alla Rossini con riduzione al Cannonau e bietola in padella
Filet z tuňáka a selátko á la Rossini s redukcí z vína Cannonau a restovaným mangoldem

Cabernet Franc, Poggio Gagliardo, Montescudaio Toscana – Itálie, 2006
 
Dessert
Gelato alla crema con mousse di zabaglione al passito e crumble di mandorle

Smetanová zmrzlina s pěnou ze žloutků a dezertního vína Passito a s mandlovou drobenkou

Malvasia delle Lipari DOC, Carlo Hauner, Sicilia – Itálie

Rezervace

Online rezervace