Tip sommelierky Elisy

Naše talentovaná sommelierka Elisa Brusa z Piemontu, která studovala u Asociace italských sommelierů, vám dává tipy na svěží letní vína. Tentokrát pro vás vybrala víno Obvius Bianco z ekologického vinařství Salcheto na úpatí starobylého městečka Montepulciano v Toskánsku.

Vinařství Salcheto vede již přes 20 let Michele Manelli, sympaťák od pohledu. Víno Obvius Bianco je jeho vůbec první suché bílé víno, které kdy vyrobil. První ročník tohoto vína je r. 2016, právě ten máme zcela nově v nabídce.

Svěží víno Obvius Bianco zraje 3 měsíce v ocelových tancích a následně ještě další 3 měsíce v lahvi. Při správném skladování ho můžete uchovávat až 3 roky. Ideální teplota sevírování je 14° až 16° C. 

Hodí se jako aperitiv, skvěle doprovodí sushi nebo sashimi a hodí se k rybám, mořským plodům, bílému masu, vajíčkům i vařené či dušené zelenině.

Z našeho aktuálního menu Elisa doporučuje víno párovat například se závitky ze sušené hovězí bresaoly s bylinkovou ricottou, vlašskými ořechy a medem, které jsou zařazeny v předkrmech. Hořkou chuť vlašských ořechů zjemní sladký med a tato kombinace podtrhuje ovocitost vína.

Víno se skvěle snoubí i s těstovinami z naší sezonní nabídky. Velice dobře doplní tortelli z řepy plněné ricottou s kalamáry, sýrem Pecorino a pepřem. Nasládlá chuť řepy s ricottou je v tomto případě vyvážena Pecorinem. Víno můžete zkombinovat i s pečeným kuřetem na česneku se středomořskými bylinkami, které přes léto servírujeme.



Sommelierka Elisa Brusa

Pochází stejně jako náš šéfkuchař Luca z městečka Verbania u jezera Maggiore v Piemontu. Elisa je velmi nadaná na jazyky, domluví se anglicky, německy, španělsky a teď se pomalu učí i česky. Pravidelně ji u nás můžete potkávat na obchodě i na Tržnici, kde vám je k dispozici a ráda vám poradí při výběru vína. 

Elisa v rámci svých studií u Asociace italských sommelierů prošla všemi třemi levely kurzu, kde nabyla znalosti o vínech z celého světa. Mimo jiné pracovala i u našeho dodavatele sýrů, v rodinné zrárně sýrů La Casera v Piemontu. Stávající majitel Eros postupem času ke zrárně sýrů přidružil i malý obchod s místními specialitami a vinný sklep, kde archivuje typická piemontská vína. Ta páruje ke svým sýrům a dalším místním produktům. Právě to byl úkol Elisy, která má díky této zkušenosti nejen hluboké vědomosti o vínech, ale i o italských specialitách a zejména o jejich párování k vínům.

Elisa pro vás právě připravuje zbrusu nový vinný lístek na Tržnici, kde vám rádi představíme výběr našich nejlepších vín.
Rezervace

Online rezervace