Querceta

Querceta

Mlékárnu Querceta založila rodina Gigante v roce 1980, ale kořeny tohoto rodinného podniku z jihoitalské Apulie sahají hluboko do minulosti. Od samého počátku rodina na svém statku hospodaří ekologickým způsobem a neomezuje se pouze na výrobu sýrů, ale produkuje také čerstvé hovězí a vepřové maso a olivový olej.
Termíny „bio“ a „ekologie“ pro tuhle rodinu rozhodně nejsou módními pojmy, ale životním postojem, který je pro ni naprosto přirozený a jež se v rámci didaktických programů snaží vštěpovat také místním dětem. Svá pole, na nichž také pěstují krmivo pro zvířata, ošetřují a zúrodňují bez chemie, pouze přirozenými prostředky a postupy (rotace plodin, podpora užitečného hmyzu, mechanické odstraňování plevele apod.), jejich zvířata mají dostatek prostoru a absolutní volnost pohybu. Optimální poměr mezi počtem chovaného dobytka a velikostí pastvin navíc zajišťuje, že nedochází ke znečišťování půdy a spodních vod.
Čerstvě nadojené mléko ošetřují velmi šetrně pouze filtrací a zchlazením, díky čemuž má výraznější chuť a uchovává si vyšší obsah bílkovin, vitamínů a enzymů. Tento bílý poklad se následně pod rukami zručných mistrů sýrařů přeměňuje na tradiční apulijské sýry jako ricotta, burrata, mozzarella či caciocavallo.


Stránky výrobce:
http://www.querceta.com
Rezervace

Online rezervace