Potkali se na Smíchově

Z jihu Francie k nám přijela na stáž budoucí cukrářka Luisa. Před jejím návratem domů do Montpellier nás napadlo, že by bylo zajímavé porovnat umění francouzských a italských cukrářů. 

Aby Luisa nebyla na naši italskou cukrářskou partu sama, přizvala si na pomoc cukrářského mistra. Mathieu Garcia Baciocchi se především stará o francouzské stážisty, ale naše pozvání neodmítl.    

 
A tak se stalo, že se v cukrárně na Smíchově sešli italští cukráři s francouzskými kolegy. Společně připravovali typické francouzské dezerty, v jejichž rodokmenu by se určitě dala najít italská stopa. Oba národy milují dobré jídlo, a tak je přirozené, že se Francouzi v průběhu dějin inspirovali italskými cukráři.
Byla to prý Kateřina Medicejská, která s sebou do Francie přivezla řadu italských receptů. Právě její zásluhou převzali Francouzi od Italů recepty na výrobu dezertů, ať už to bylo listové těsto nebo těsto pâte à choux, konzistencí podobné tomu, ze kterého se dělají větrníky a věnečky. Pak už Francouzi přidali jen své máslo a smetanu, které mají stejně kvalitní jako italští sousedé.
Mathieu s Luisou pro nás připravil tři dezerty:
Ovocný dezert „Cake aux fruits“, o kterém tvrdí, že je hodně jednoduchý i na pečení doma. Hlavními ingrediencemi jsou mouka, máslo, vejce a kandované ovoce (podobné těsto, jako na vánoční Panetone). Můžete ho ozdobit marmeládou, čokoládou nebo jako my, ovocem.
Dalším dezertem je „Cake Paris-Brest“. Jeho základem je lehké těsto pâte à choux, piemontské lískové oříšky a jemný krém. Vznik tohoto velice oblíbeného dezertu ve tvaru kola se pojí se slavným cyklistickým závodem Paříží – Brest - Paříž.
Třetím dezertem je citronový „Cake au citron“. Jak už název napovídá, mezi jeho ingredience patří i sicilské citrony. Pochází z Lyonu a jeho původní název je financier, neboli dezert určený úředníkům a bankéřům. Většina francouzských dezertů je plná nejrůznějších krémů a člověk se tak snadno mohl umazat. V tomto ohledu je „Cake au citron“ ideální a když si na něm úředníci pochutnávali, mohli se spolehnout, že ochrání bělost košilových manžet bez poskvrnky.
 

 

Rezervace

Online rezervace