Novinky od La Giardiniera di Morgan

Giardiniera není obyčejná nakládaná zelenina a rodina Morgan z Veneta je toho důkazem.

Morgan Pasqual a jeho žena Luciana začali s prosciuttificio, později si založili restauraci a trefně ji nazvali 5 sensi, tedy 5 smyslů. Masité chody doplnili domácí nakládanou zeleninou. Velice záhy se ukázalo, že se zákazníci vrací právě kvůli nakládané zelenině a chtějí si ji zakoupit i domů. Proto se rodina v roce 2012 začala věnovat pouze nakládání zeleniny.

Nadšení celé rodiny se promítlo i do pojmenování produktů. Zelenina marinovaná v oleji je dedikována Morganově manželce Lucianě, nakládaná zelenina s cibulí, zelenými fazolkami a celerem je pojmenována jako jejich dcera Giada, pálivá verze nakládané zeleniny s chilli a zázvorem se jmenuje po jejich druhé dceři Anně a zelenina lehce doslazená hruškami a jablky nese jméno syna Giovanniho.



Rodina zeleninu vykupuje od malých farmářů z Veneta a zpracovává ji ručně. K dochucení zeleniny používají sladkou sůl z Cervie (sale di Cervia), která se na malých solných plantážích sklízí stejně jako kdysi – ručně a za pomocí dřevěných hrábí. Říká se jí „sladká“, protože nemá štiplavé až hořké tóny jako například některá mořská sůl.

Čerstvou sezonní zeleninu vaří na páře, ta si díky tomu uchovává svou barvu, chuť i vitaminy. Nakládají ji bez použití konzervačních látek.

Giardiniera di Morgan získala v roce 2016 od Gambero Rosso ocenění „Nejlepší italská Giardiniera“. 

Giardiniera se někdy volně překládá jako zahrada ve sklenici.

Nakládaná zelenina La Giardiniera di Morgan, 560 g
Mrkev, zelená, žlutá i červená paprika, květák a fenykl! Můžete ji jíst samotnou, s pečivem, ale i s masem a rybami. Morgan říká, že se nejlépe ze všech jejich rodinných produktů hodí k vínu. Párování pak záleží na tom, zda zeleninou doplníte ryby či maso...



Nakládaná zelenina La Giardiniera di Anna, 190 g       

Mrkev, zelená, žlutá i červená paprika, květák a fenykl s chilli papričkou a zázvorem. Zelenina je díky chilli papričce a zázvoru lehce pikantní. Hodí se zejména k bílému masu a rybám.



Nakládaná zelenina La Giardiniera di Luciana, 320 g

Zelenina marinovaná v oleji je obohacená o celer a cibuli. Skvěle se páruje se sýry jako předkrm, ale hodí se i k rybám, Luciana ji doporučuje podávat například s pražmou.



Nakládané houby Funghi Pioppini La Giardiniera di Morgan, 180 g 

Houby pochází z jeskyní Costozza v Basso Vicentino, kde se pěstují již od roku 1912. Naložené v oleji si uchovávají svou strukturu a hodí se k čerstvým sýrům – buvolí mozzarelle i sýru Robiola. Podávat je můžete i se syrovým masem a klobásami.

Nakládaná červená cibule s kapary v oleji La Giardiniera, 220 g

Červená cibule z Veneta je obohacena o kapary ze Sicílie, a stává se díky tomu jemnější. Nakládaná cibule se hodí do salátů, k rybám a klobásám s chlebem.

La Salsa di Morgan, 330 g       

Rustikální směs zeleniny s celerem, bílou i červenou cibulí v olivovém oleji. Má všestranné využití, hodí se k vařenému i grilovanému masu, k pečivu, do rybích salátů i k luštěninám.

La Salsa di Anna, 330 g       

Kombinace mrkve, květáku, papriky, fenyklu, cibule a bylinek s trochou chilli a zázvoru tvoří vyváženou chuť sladkých i hořkých tónů. Omáčka skvěle doplní zejména drůbež, ale hodí se například i do hamburgerů nebo k čerstvému tuňáku.
Rezervace

Online rezervace