Návštěva vinařství Salcheto

Uběhlo jen pár dní od návratu týmu Wine Foodu z Toskánska. Vyrazili jsme tam navštívit naše dodavatele a to bychom nebyli my, kdybychom se s vámi nepodělili o naše zážitky. Mimo jiné jsme se zastavili v ekologickém vinařství Salcheto na úpatí městečka Montepulciano, což byla obzvlášť zajímavá a krásná návštěva.

Toskánsko patří mezi nejstarší a nejvýznamnější vinařské oblasti Itálie. To je znát už na první pohled, když projíždíte klikatými serpentinami kopcovité krajiny a po obou stranách úzké silnice se rozprostírají vinice lemované cypřiši.

Montepulciano je starobylé městečko s kamennými vstupními branami, úzkými uličkami, kam překvapivě nemají auta zákaz vjezdu, a hradbami, ze kterých je panoramatický výhled do údolí.

  

V Salchetu nás přivítal Michele Manelli, sympaťák od pohledu, který vede vinařství již 20 let. Michele spravuje vinařství v souladu s ekologickými principy a v duchu energetické nezávislosti.

Disponuje čističkou vody, zavedl fotovoltaické panely, k tepelné izolaci budovy a udržení konstantní vnitřní teploty využívá vertikální zahradu a kamení vyskládané vedle fasády a do vinného sklepa přivádí sluneční světlo prostřednictvím soustavy zrcadel.

Nábytek má sestavený ze starých palet, biologický odpad z vinic pálí k získání tepla a v neposlední řadě používá pouze přírodní BIO korek z korkového dubu anebo z cukrové třtiny, což je relativně novinka.

  

  

Samozřejmě z prázdných vypitých lahví vyrábí skleničky a už vás asi nepřekvapí, že i lahve jsou speciálně odlehčené a vyrobené s co nejmenším zatížením životního prostředí. Zájemci můžou přes QR kód na vinětě snadno zjistit, jakou uhlíkovou stopu po sobě výroba toho konkrétního vína zanechala. V manufaktuře, kde pro něj etikety ve stylu „old school“, jak je Michele sám nazval, vyrábí, dokonce na viněty přidali Braillovo slepecké písmo.

Michele nám doporučil své Nobile di Montepulciano jako nejlepší volbu z jeho vín v poměru ceny a kvality a označil ho za vlajkovou loď vinařství. O vínu Obvius Rosso prohlásil, že je super přírodní (nepřidávají se do něj siřičitany, kvasinky ani třísloviny), a k vínu Salco nám v legraci řekl: „Cena je někdy šestý smysl chuti.“

Z celé řady vín nám představil i víno Obvius Bianco, své první suché bílé víno, které kdy vyrobil. Celou degustaci završil vínem Salco 2089, na které je obzvlášť hrdý. Když přemítal, jak ho vyrobit, prezentovat a představit, inspiroval ho Richard Feynman, nositel Nobelovy ceny za fyziku, který našel ve sklenici vína celý vesmír…

Lépe vyprávění zakončit neumíme, proto vám s dovolením přinášíme jeho citaci, o které se nám Michele zmínil:

Jakýsi básník řekl: „Celý vesmír je v poháru vína.“

Nikdy se asi nedozvíme, co tím chtěl básník říci; básníci nepíšou proto, aby jim bylo rozuměno. Pravdou však je, že při pozorném pohledu na pohár vína uvidíme celý vesmír.

Jsou v něm věci, jimiž se zabývá fyzika: vrtkavá tekutina, která se vypařuje v závislosti na větru a počasí, odrazy ve skle a naše představivost přidává atomy.

Sklo je destilátem zemských hornin a v jeho skladbě vidíme tajemství vesmírného věku a vývoj hvězd. Jak divná směs chemikálií je ve víně! Jak se tam dostaly? Jsou tam kvasinky, enzymy, substráty a sloučeniny. Ve víně nalézáme velké zobecnění: všechen život je kvašením.

Nikdo nemůže objasnit chemii vína, aniž by podobně jako Louis Pasteur neobjevil příčinu mnohých chorob. Jak živé je červené víno vtiskující svou existenci do vědomí, jež ho pozoruje! Jestliže naše chabá mysl z jakýchsi praktických důvodů rozdělí tento pohár vína, tento vesmír, na části – fyziku, chemii, biologii, geologii, astronomii, psychologii atd. – pamatujme, že příroda o tom nic neví.

Proto složme to všechno zpět dohromady a nezapomeňme nakonec, čemu má sloužit. Ať nám připraví ještě jedno, závěrečné potěšení: vypijme ho a na všechno zapomeňme!

Richard Feynman




* Z publikace Historky o slavných matematicích a fyzicích autora Ivana Štolla, Praha, Prometheus 2005
Rezervace

Online rezervace