La Casera

La Casera

La Casera je rodinná zrárna sýrů, nacházející se ve Verbanii v Piemontu.
Stávající majitel Eros Buratti s oblibou říká, že jeho posláním je „doprovázet sýr od školky až po univerzitu, tedy ze sklepa až na stůl“.
Na rozdíl od výrobců sýrů, kteří se starají o první kroky na cestě sýra, Eros se svou rodinou pracuje s již vyrobenými sýry a společně o ně denně pečují i několik let. Sýry vykupují od malovýrobců, kteří pochází převážně z Piemontu a kteří mléko nepasterizují. Preferují spolupráci s místními farmáři, protože poté finální výrobek plně charakterizuje zdejší horské prostředí.
Rodinný byznys založili Erosovi rodiče Giuseppe Buratti a Carla, společně vedli malý obchod s potravinami, a tak Eros vyrostl doslova za pultem v obchodě. Právě tam si zamiloval piemontské sýry. V roce 1991 si pak splnil svůj sen a v přírodní jeskyni si vybudoval vlastní zrárnu sýrů, ve které nechává dozrávat alpské sýry z okolí města Verbania. Zaměřuje se zejména na sýry z údolí Ossola blízko italských hranic se Švýcarskem. Místní pastevci v horských chatách dodnes vyrábí sýry tradičním způsobem.
Eros postupem času ke zrárně sýrů přidružil i malý vinný sklep, kde archivuje typická piemontská vína. Ta pak páruje ke svým sýrům a společně s dalšími místními produkty je prodává v malém obchodě.
Erosovu zrárnu sýrů La Casera zařadilo v roce 2014 Gambero Rosso mezi TOP 10 v italské sýrařské sekci, a to díky sýru Gorgonzola DOP. Eros ocenění okomentoval: „My gorgonzolu nevyrábíme, necháváme ji dozrát. Ocenění od Gambero Rosso je pro nás uznáním tvrdé práce – schopnosti správně vybrat produkt a starat se o něj tak, aby vzniklo to nejlepší možné.“


Stránky výrobce:
http://www.formaggidieros.it/
Rezervace

Online rezervace