Degustazione: Legumi

Možná jste nevěděli, že OSN vyhlásilo minulý rok za Mezinárodní rok luštěnin, jsou totiž plné živin a jejich pěstování je šetrné k životnímu prostředí. My jsme se rozhodli se za tímto rokem ohlédnout a věnovat další páteční ochutnávku právě luštěninám. Zítra se můžete těšit na luštěniny z Piemontu a Umbrie.

Na ochutnávku připravíme například fazole Cannellini, velké, krémově bílé fazole s tenkou slupkou a delikátně jemnou chutí. Hodí se zejména do salátů a polévek. Fazole Borlotti, které také budete mít příležitost zítra ochutnat, jsou oproti nim kropenaté a mají jemně nasládlou chuť. 

Luštěniny jsou v našem jídelníčku často neprávem opojímené. Italové jsou na tom přece jen o něco lépe než my. Za rok jich průměrný Ital sní zhruba 6,1 kg, kdežto každý Čech pouhých 2,7 kg. Světový průměr se dlouhodobě pohybuje kolem 7 kg, takže opravdu máme co dohánět.

Luštěniny na ochutnávce dovážíme z italských rodinných farem.

Bartolini

Malá rodinná farma leží v Arrone v regionu Umbria. Už šestá generace rodiny Bartolini zde od roku 1850 vyrábí excelentní olivové oleje z tradičních umbrijských odrůd a pěstuje luštěniny, které nechává schnout přirozenou cestou. 

Principato di Lucedio

Principato di Lucedio se nachází ve městě Trino v srdci Piemontu. Opatství bylo založeno v roce 1123 cisterciáckým řádem. Cisterciáčtí mniši tu v 15. století založili rýžová pole a jako jedni z prvních v celé Itálii začali pěstovat rýži. Kromě ní se na pozemcích bývalého opatství rodí i luštěniny. Celá produkce probíhá udržitelným způsobem.

 
Rezervace

Online rezervace