Andiamo a mangiare una pizza!

Asi vás překvapí, že když se Italové nudí, třeba je nebaví film, prohlásí: „Che pizza!“ Jak tahle hláška vznikla, už se asi nedozvíme, ale o historii pizzy přece jen něco víme...

Z obyčejné chlebové placky potřené olejem a posypané bylinkami se opravdová pizza stala až po objevení Ameriky a rozšíření rajčat do Evropy. V 18. století se v Itálii rozšířila buvolí mozzarella, a tak se zrodila první pizza s rajčatovým základem a mozzarellou.



Legenda práví, že pizza Margherita s rajčaty, mozzarellou a bazalkou byla poprvé vyrobena na počest královny Margherity Savojské, podle které také dostala své jméno. Neapolský pekař upekl pizzu v barvách italské trikolory – s rajčatovým základem, buvolí mozzarellou a lístky bazalky.

Neapol je dokonce považována za kolébku pizzy a zrodila se tu i například pizza Marinara. 



Ta se skládá z rajčatového základu, česneku, oregana a extra panenského olivového oleje. Neobsahuje žádný sýr, protože ten se nehodí k rybám. Námořníci (italsky marinaro) pizzu přikusovali místo chleba k čerstvě uloveným rybám a mořským plodům. A tak vznikla pizza Marinara con pesce – s mořskými plody a rybami.



Popularita pizzy ve světě prudce stoupla po druhé světové válce díky vojákům, kteří se vrátili z italské fronty, pizzu znali a oblíbili si ji. Italové dodnes vymysleli stovky variací pizzy, ale ani na jedné z nich nenajdete ananas nebo mexické koření a kukuřici. Na takové u nás zapomeňte.



Zato si u nás můžete dát krájenou pizzu al taglio, plněnou pizzu calzone původem z Kampánie a od září i několik našich novinek: pizzu s uzeným lososovitým pstruhem nebo sýrovou pizzu s mozzarellou, gorgonzolou, ricottou a vlašskými ořechy.
Rezervace

Online rezervace