FONTINA

Valle d'Aosta neboli údolí Aosta tvoří šťavnaté pastviny, na kterých se pasou stáda krav, které dávají výživné plnotučné aromatické mléko. Údolí poskytuje skvělé podmínky pro výrobu mléčných produktů, které tvoří převážnou částku jídelníčku místních obyvatel. Kromě samotného mléka konzumují máslo, hustou smetanu a především výrazné alpské sýry. 


Jejich výroba i konzumace má v horách dlouho tradici. Sýr se odnepaměti objevuje na stole v nejrůznější podobě. Mladý nebo zralý, samotný s chlebem, v polévkách, s těstovinami, jako příloha i jako hlavní jídlo.Asi nejproslulejším sýrem z údolí Aosta je fontina. První záznamy o produkci fontiny ve Valle d'Aosta pocházejí z období středověku.  
 
  

Základem pro výrobu je nepasterované mléko z jednoho dojení. Sýr je světle žlutý, pružný, s malými oky a zraje 3 až 4 měsíce při teplotě 8 –12 °C. Řada výrobců nechává sýr zrát ve speciálních prostorách vyhloubených do skály. Sýr je díky plnotučnému mléku bohatý na bílkoviny a tuky, obsahuje i hodnotné nerostné látky jako je vápník a fosfor. 



    

Fontinu se díky jejím výživovým hodnotám snažilo mnoho sýrařů napodobit. Snad nejznámější imitaci vytvořili dánští sýraři a pojmenovali ji fontal. Výrobci originální fontiny se proto rozhodli svůj sýr před nežádoucími kopiemi chránit. Nejdříve získali potvrzení, že se jedná o typický výrobek a v roce 1955 získal sýr ochranné značení DOC. Pravá fontina se pozná podle razítka se stylizovaným Matterhornem s nápisem Consorzio produttori fontina. Mladá fontina se konzumuje polotvrdá. Zralejší sýr se dá snadno roztavit a používá se k vaření.



Typický zimní pokrm obyvatel údolí Aosta je fonduta.
Vznikla jako udržitelné jídlo – ekonomicky rozumné využití odkrojků sýra.
Ideální nádoba na vaření je kotlík s kulatým dnem, aby se při vaření sýr mohl lépe promíchávat šlehací metlou. Fonduta se podává jako předkrm nebo hlavní chod i jako sýrová omáčka k těstovinám nebo rýži.
Klasická fonduta se servíruje v keramické misce s opečenými kousky chleba. Milovníci lanýžů mohou v sezóně dozdobit lupínky bílého lanýže.
 
Recept Fonduta Valdostana
 
Ingredience
400g nepříliš zralého sýry fontina bez kůrky
250 ml čerstvého plnotučného mléka
30 g másla
4 žloutky
sůl, bílý pepř
opečené krajíčky chleba
 
 Postup
Fontinu nakrájíme na kousky a na 4 hodiny naložíme do mléka. Máslo rozpustíme ve vodní lázni v nádobě na fondue nebo středně velkém hrnci. Přidáme kousky sýra a 3 lžíce mléka, ve kterém byla fontina naložena. Zmírníme teplotu a vodu udržujeme těsně pod bodem varu. Za stálého míchání rozpustíme sýr. Ve zbytku mléka rozšleháme žloutky a směs rychle vmícháme do sýrové hmoty až vznikne hustý, jednolitý krém. Osolíme, opepříme, vlijeme do keramických misek a podáváme s opečeným chlebem. 





 


 

 
Rezervace

Online rezervace