Zero Waste oběd

Zero waste oběd aneb vracíme se zpátky ke kořenům 


Naše babičky a prababičky nad tím moc nepřemýšlely. Zpracovávaly potraviny do posledního kousku a dělaly to přirozeně, samozřejmě a s elegancí, takže nikoho nenapadlo, že vlastně zpracovávají odřezky nebo zbytky. Dnes se zhruba 40% světové zemědělské produkce nesní a skončí v koši.Na nezodpovědný a nešetrný přístup k planetě a plýtvání potravinami začaly v posledních letech upozorňovat kromě odborníků také osobnosti světové gastronomie, mezi nimi především Massimo Bottura, nedávno opět oceněná současná světová jednička - https://www.theworlds50best.com/The-List-2018/1-10/Osteria-Francescana.html, https://www.youtube.com/watch?v=o2-XhR-Q9tA . Intenzivně řeší biodiversitu, preferenci ve výběru surovin od farmářů s ohleden na region a sezónu, plýtvání s materiály a jídlem, šetření energií a vodou. Díky nim se ukázalo, že i restaurace mohou hrát nezanedbatelnou roli v přístupu k naší planetě a my rozhodně nechceme stát mimo. 
 Snažíme se minimalizovat množství odpadu a vyzkoušeli jsme si, jak může vypadat zero waste oběd. Zapojili jsme pekárnu, cukrárnu, teplou i studenou kuchyni a sešli se v Konírně, abychom společně ochutnali udržitelné polední  menu. Pozvání ke stolu přijal i guru udržitelnosti, náš starý dobrý známý, Michele Manelli z vinařství Salcheto. Přivezl své víno Obvius, které vyrábí v ekologicky soběstačném vinařství v toskánském Montepulciano. Víno připravil zodpovědně – láhev je lehčí, etiketa je vyrobena z recyklovatelných materialů, celá produkce a vinařství je energeticky naprosto soběstačné. Používá ty nejkvalitnější hrozny a nepřidává žádné další látky – je to naprosto čisté přírodní víno. Jeho projekt vinařství nezávislého na okolních zdrojích s minimálním zatížením přírody před 7 lety nastartoval tak trochu revoluci v tomto oboru. Dnes Michele cestuje po světě po konferencích a přednáší na toto téma. 
Uvědomujeme si , že bez zodpovědného a šetrnějšího přístupu každého to nepůjde a chceme zapojit i vás. Od července najdete na našem menu pravidelně “udržitelná jídla”, jídla, ve kterých zodpovědně zpracováváme suroviny.
 

 
 

 

 

Rezervace

Online rezervace