Vzácný horský sýr Bettelmatt na našem pultě

Sytě žlutý Bettelmatt má velmi intenzivní chuť s tóny alpských travin. Skvěle se páruje s plnými červenými víny, výraznými medy, čerstvými hruškami a tmavým žitným pečivem či polentou.

Kravský sýr Bettelmatt se rodí v údolí Ossola u italských hranic se Švýcarskem. V horských chatách ho tu vyrábí pouze 7 komunit, právě proto je sýr tak vzácný. Roční produkce nepřekročí několik stovek kol. Místní pastevci do forem vypalují značku, podle které originální sýr poznáte od padělků. 

Ze špatně dostupných horských oblastí se dříve velké formy sýra transportovaly na oslech, dnes se velké sýrové bochníky převáží z hor vrtulníkem.

                     

Krávy produkující mléko pro sýr Bettelmatt se volně pasou v údolí Formazza, kde spásají kromě horské trávy i koprníček bezobalný (Ligusticum mutellina), kterému místní říkají zkráceně mattolina. Vonná bylina propůjčuje aroma výslednému sýru.

Bettelmatt se vyrábí v létě, zraje minimálně 60 dní a výsledná forma váží mezi 5 až 7 kg. Má měkkou strukturu s různě velkými oky (dírami). 

Naše sommelierka Elisa k sýru doporučuje vína Barolo DOCG, Mauro Veglio, Piemonte a Rosso di Montalcino DOC, San Polino, Toscana.
Rezervace

Online rezervace