Vitello da latte

Narazit dnes u řezníka na světle růžové, křehké maso mléčných telat je skoro zázrak. A kdy jindy než na Velikonoce patří dobré telecí maso na náš stůl.

Tentokrát jsme pro vás vybrali mléčné tele plemene Pezzata Rossa z horských pastvin v údolí Casies v regionu Trentino-Alto Adige, ne starší než 7 měsíců a krmené výhradně jen mateřským mlékem. Vyrostlo ve volném výběhu na malé rodinné farmě Gratterhof a k dostání bude na našem řeznictví od středy 12. dubna. Denně z něj budeme připravovat i speciální nabídku na Tržnici.
 
Jemné maso mléčných telat obsahuje pouze nepatrné množství tuku, a tak je nejen dietní, ale i lehce stravitelné a doporučuje se jako součást zdravé výživy. Připravit z něj můžete steaky, z panenky saltimboccu s parmskou šunkou a šalvějí, telecí líčka podusit na víně, libovou kýtu upravit na způsob vitello tonnato a nakonec použít i kosti do vývaru pro základ omáček.

Barvu masa ovlivňuje především strava zvířete. Maso telat krmených pouze mateřským mlékem je proto světle růžové, až téměř bílé.


Dušené telecí maso s tuňákovou omáčkou a kapary


Agriturismo Gratterhof

Rodinná farma Gratterhof je naším partnerem již řadu let, stará se o ni Lisa se svým manželem a společně mají stádo o 23 kravách. Kromě chovatelské produkce nabízí na farmě i skromné horské ubytování. Dobytek krmí zásadně jen přírodní stravou, nechávají ho pást na pastvinách, kterých vlastní něco přes 2 ha.


 
Rezervace

Online rezervace