Tatarský biftek od itala

Milovníci zaručených historek tvrdí, že tatarský biftek se do Evropy dostal s kočovnými Tatary, kteří maso vozili pod sedlem, kde se během jízdykrásně rozklepalo. Podle odborných zdrojů se syrové hovězí maso se žloutkem, cibulí a ochucené kapary začalo podávat až na přelomu 19. a 20. století ve Francii jako „steak a l ’américaine“ až do chvíle, kdy jeden kuchař nepřidal žloutek a naopak k masu podával tatarskou omáčku.

O tom jak připravit ten „pravý“ tatarský biftek a jaké použít ingredience se vedou nekonečné a nezřídka vášnivé diskuse. Ale i v tomto případě platí jiný kraj, jiný mrav, a tak se složení a postup liší se podle země, kde se „tatarák“ připravuje.

Náš šéfkuchař Luca ho servíruje se sýrem burrata a rajčatovou marmeládou.

TARTARE DI MANZO BURRATA E MARMELLATA DI DATERINI – TATARÁČEK Z HOVĚZÍ SVÍČKOVÉ SE A SÝREM BURRATA MARMELÁDOU Z RAJČAT

  

Ingredience 

(množství pro 1 osobu)

rajčatová marmeláda


Filet ze svíčkové nakrájíme na velmi tenké plátky, následně rozkrájíme na úzké proužky. Proužky masa dále krájíme na maličké kostičky. Přidáme olivový olej, osolíme a opepříme dle chuti.

Tataráček servírujeme s rajčatovou marmeládou, sýrem burrata a plátky pannete.

Marmeládu připravujeme nejlépe z čerstvých rajčat Datterino. Rajčata omyjeme, nakrájíme na půlky, promícháme s kapkou olivového oleje, vložíme do zapékací mísy a pečeme v troubě cca 40 minut při teplotě 140 C.

Přípravu si můžete zjednodušit tím, že použijete středně sušená cherry rajčátka.

Mezitím si připravíme citronovou štávu , kterou smícháme s cukrem, medem.

Směs nalijeme do pánve, přivedeme k varu povaříme asi 5 minut. Poté do pánve přidáme rajčata a necháme povařit dalších 15 minut. Hotovou směs necháme vychladnout. jednu porci tataráčku podávejte se dvěma lžícemi marmelády. Zbytek můžete uchovat zbytek po krátkou dobu v lednici ve sklenici.

Podává se se sklenkou prosecca nebo vína.

Naše somelierka Elisa doporučuje

Franciacorta DOCG Bellavista, Alma Cuvee, Lombardia nebo FIano Cilento DOC, Donnaluna, De Concilis

Všechny ingredience a produkty nakoupíte ve Wine Food.

 

Rezervace

Online rezervace