Stáčené olivové oleje z první sklizně

Olio Novello, olivový olej z první sklizně, patří k vyhledávaným sezónním delikatesám. Na rozdíl od běžného extra panenského olivového oleje se Novello zásadně nefiltruje, takže v něm zůstává zachována řada zdraví prospěšných antioxidantů, má svěží a intenzivnější chuť i vůni.

Díky prodejnám Wine Foodu si čerstvě vylisovaný nefiltrovaný olivový olej od pečlivě vybraných dodavatelů ze tří vyhlášených italských regionů (Sicilia, Puglia, Umbria) můžete dopřát i v Praze! Tento stáčený olej můžete ve všech prodejnách ochutnat a dle libosti si ho „natočit“ do skleněných lahví o velikosti půl nebo 1 litr.

Olivové oleje z první sklizně mají intenzivní, sytě zelenou barvu, charakteristickou svěží, pikantní chuť a výrazné aroma, často s tóny čerstvě pokosené trávy, lučního kvítí či ovoce, to podle druhu zpracovaných oliv. Olivy jsou lisovány za studena obvykle do 24 hodin po očesání, které zpravidla probíhá ručně. Jen tak se plody nepoškodí a dužina obsahující olej na vzduchu neoxiduje, což by zhoršilo kvalitu oleje.

Olio Novello se pro svou výraznou chuť hodí spíše k dochucování pokrmů než k vaření a tepelné úpravě. I z obyčejného jídla dokáže vykouzlit gurmánský zážitek! Sezóna Olio Novello začíná v listopadu a končí přibližně na přelomu března a dubna.
Rezervace

Online rezervace