Sardinský týden v Tržnici

Vesmír • Země • Evropa • Itálie • Sardinie ostrov San Pietro • přístav Carloforte • ulice Corso Cavour restaurace Da Nicolo • kuchyň  • Antonello Pomata..
.. zvaný Lello, jeden z nejlepších sardinských šéfkuchařů, specialista na moře a jeho dary.

Antonello je v Praze! Celý týden pro vás připravuje sardinské jídlo. Jídlo výjimečné nejen chutí, ale i příběhem.
 
Příběh začal v roce 1541, kde se několik desítek obyvatel města Pegli poblíž Janova usadilo na polostrově Tabarka v dnešním Tunisku. Dvě stě let se živili jako rybáři a lovci korálů. V roce 1739 třicet rodin opustilo Tabarku a na malém ostrově svatého Petra u západního pobřeží Sardinie založilo město Carloforte, pojmenovaném po sardinském králi Karlu Emanueli III. zvaném Silný. Do dnešních dní si obyvatelé udržují silné vazby k městům Pegli a Janov, stále mezi sebou hovoří ligurským dialektem zvaným tabarchino a jejich kuchyně je v rámci celé Itálie velmi ojedinělá. Mísí se v ní totiž všechny vlivy, které lovci korálů a ryb na svém staletém putování po Středomoří poznali a vstřebali. Nyní ji můžete ochutnat i vy.

A co ochutnáte?

 
Antipasto
Tartare di tonno su stracciatella di mozzarella di bufala
Tatarák z tuňáka, stracciatella di mozzarella di bufala • 190 Kč
 
Primi
Zuppa di pesce alla carlofortina
Hustá rybí polévka s kusy ryb • 449 Kč
 
Tagliatelle con ragù di rana pescatrice, pomodori confit e zafferano
Tagliatelle s ragú z mořského ďasa s konfitovanými rajčaty Datterino a šafránem • 289 Kč
 
Secondo
Reale di tonno alla griglia con datterini e melanzane
Tuňák na grilu s rajčaty Datterino a lilkem • 590 Kč
 
Sardinská vína (0,15 l)
Isola dei Nuraghi IGT, Le tre vigne, Sa Defenza, 2016 • 149 Kč
Vermentino Isola dei Nuraghi DOC, Sacava sulle bucce, Sa Defenza, 2017 • 225 Kč
Vermentino di Gallura DOCG, Surrau, 2018 • 119 Kč
Cannonau di Sardegna DOC, Atha Ruja, 2017 • 179 Kč
 
Rezervace

Online rezervace