Olio Novello je tady!

Olio Novello, olivový olej z první sklizně, je s napětím očekávanou předzvěstí úrovně kvality každoroční sklizně oliv. Na rozdíl od běžného extra panenského olivového oleje se olej lisovaný z první podzimní sklizně zásadně nefiltruje, takže v něm zůstává zachována řada zdraví prospěšných antioxidantů, má svěží a intenzivnější chuť i vůni.

Olivové oleje z první sklizně mají intenzivní, někdy až sytě zelenou barvu, charakteristickou svěží, pikantní chuť a výrazné aroma, často s tóny čerstvě pokosené trávy, lučního kvítí či ovoce, to podle druhu zpracovaných oliv. Olivy jsou lisovány za studena obvykle do 24 hodin po očesání, které zásadně probíhá ručně. Jen tak se plody nepoškodí a dužina obsahující olej na vzduchu neoxiduje, což by zhoršilo kvalitu oleje. Olio Novello se pro svou výraznou chuť hodí spíše k dochucování pokrmů než k vaření a tepelné úpravě. I z obyčejného jídla dokáže vykouzlit gurmánský zážitek! Sezóna Olio Novello začíná v listopadu a končí přibližně na přelomu února a března.

Není divu, že se Olio Novello mezi Italy těší velké oblibě a patří k vyhledávaným delikatesám. Letošní sklizeň oliv sice poznamenalo počasí, ale i přesto jsme se postarali, abyste si čerstvě vylisovaný nefiltrovaný olivový olej mohli dopřát i v Praze. Stáčený olej můžete ve všech našich prodejnách ochutnat a dle libosti si ho „natočit“ do skleněných lahví o velikosti půl nebo 1 litr.

Na sezónu 2018/2019 máme zatím k dispozici tři druhy olivových olejů:

Novello Centonze Biologico ze Sicílie, oblasti s tisíciletou tradicí pěstování olivovníků. Majitelé farmy, rodina Centonze, tu pěstují nejznámější sicilskou odrůdu Nocellara del Belice a vyrábějí z ní vynikající extra panenský olivový olej jasně zelené barvy s charakteristickou harmonickou bohatou chutí a vůní, pravidelně oceňovaný v národních i mezinárodních soutěžích. Nocellara del Belice je jediná italská oliva, která se může pochlubit chráněným označením původu DOP. 

Novello Gradassi dodává společnost Gradassi, založená několika milovníky olivového oleje z regionu Umbria. Její doménou je výroba extra panenských olivových olejů podle tradičních postupů. Ke klientům společnosti se řadí michelinští šéfkuchaři i odborníci z řad restauratérů.

Novello Ursini je produktem rodinného podniku Ursini z regionu Abruzzo. Ursini je lídrem na trhu s olivovými oleji a zásadně se podílí na rozvoji tohoto sektoru v Itálii. Svou produkcí respektuje terroir a charakter jednotlivých druhů olivovníků, což patří mezi faktory, jež společně s podnebím a kvalitou půdy ovlivňují výslednou chuť olejů. Všechny olivy jsou sklízeny ručně a lisují se ještě ten samý den. 

Všechny tři druhy extra panenských olivových olejů z první sklizně jsou k dostání ve Wine Food na Strakonické, prodejny v Průhonicích a Dejvicích mají vždy k dispozici jeden ze dvou druhů oleje, které se pravidelně střídají.

Aktuální nabídku brzy doplníme o další.

Rezervace

Online rezervace