Michelinka: Signore Prosciutto v Konírně!

Dubnovou večeři v Konírně jsme se rozhodli zasvětit ikoně italské gastronomie – sušené šunce z Parmy neboli prosciuttu crudu di Parma.

Do Prahy jsme pozvali hned tři osobnosti z Parmy, které jsou významnými ambasadory lokální gastronomie ve světě:

1.  Stefana Montaliho, charismatického majitele prosciuttificio S. Ilario, jehož šunka byla několikrát po sobě vyhlášena jako nejlepší parmská šunka v Itálii.

2. Michelinského šéfkuchaře Enrica Bergonziho z restaurace Al Vedèl z malé vesničky Colorno nedaleko Parmy, kde na rodinném statku Podere Cadassa vaří v malé restauraci s více než 200letou tradicí a kde před lety získali i michelinské ocenění.

3. Energickou a vždy usměvavou Mariu Teresu Ceci, jež pokračuje v rodinné tradici výroby skvělého Lambrusca, které se k šunce úžasně hodí.
 
Enricovo menu odráží kulinářskou tradici Parmy, na kterou měla vliv francouzská, rakouská, ale třeba i sicilská kuchyně. Každý jeho chod má svůj vlastní příběh a na večeři se dozvíte, který z nich byl vůbec poprvé připraven pro Napoleonovu manželku Marii Luisu, co je v Parmě údajný všelék proti jarním alergiím a proč je telecí maso podávané právě na sicilském víně Marsala.

​Večeře se koná ve čtvrtek 27. dubna od 19.30 v Konírně na Smíchově. Svá místa si můžete rezervovat on-line.
 

Menu

ENTRÉE
Piccolo benvenuto con un rombo di gnocco fritto e sopra una fetta di spalla cotta di San Secondo
Smažený nok s plátkem dušené šunky San Secondo
Spumante Rosso Demi-sec, ON’I Otellon’Ice, Ceci, Emilia-Romagna

ANTIPASTO
Prosciutto S. Ilario stagionato, mostarda di verdure primaverili croccanti e tortino di patate con salsa al formaggio di capra fresco
Vyzrálá parmská šunka S. Ilario s mostardou z křupavé jarní zeleniny, bramborový dortík s omáčkou z čerstvého kozího sýra
Lambrusco Bianco Emilia IGT, To You Total White, Ceci, Emilia-Romagna

PRIMO
Tortelli di erbetta con burro fuso e parmigiano reggiano di collina
Tortelli plněné bylinkami s přepuštěným máslem a sýrem Parmigiano Reggiano
Lambrusco Rosso Emilia IGT, Otello Nero di Lambrusco, Ceci, Emilia-Romagna

INTERMEZZO
Anolini in brodo di cappone con un goccio di Lambrusco
Vývar z kapouna s těstovinami anolini a kapkou Lambrusca
Lambrusco Rosso Emilia IGT, Otello Nero di Lambrusco, Ceci, Emilia-Romagna

SECONDO
La Duchessa di Parma in salsa Marsala con fiori e colori
Telecí rolka s parmskou šunkou, omáčkou z vína Marsala a květy
Barbera Emilia IGT, Decanta Rosso, Ceci, Emilia-Romagna, 2015

DOLCE
Crostata di marmellata di prugne zucchelle e amaretti, zabaione al moscato
Crostata se švestkovou marmeládou, sušenkami amaretti a krémem zabaione s vínem Moscato
Lambrusco Amabile Emilia IGT, IT’S, Ceci, Emilia-Romagna
 
 
Rezervace

Online rezervace