Gaja

Gaja

Historie rodiny Gaja se v Piemontu píše už od poloviny 17. století, kdy se sem jejich předci přestěhovali ze Španělska. V roce 1859 založil Giovanni Gaja v Barbarescu v srdci oblasti Langhe své vlastní vinařství a od té doby se této disciplíně věnuje už pátá generace rodinných příslušníků.
Jeho vnuk, též Giovanni, převzal firmu v roce 1937 a podařilo se mu něco nevídaného – pod jeho vedením se rodinné vinařství stalo lídrem na trhu se svým vlajkovým vínem Barbarescem. Giovanni rozšířil vinařství o pozemky Sorì San Lorenco, Sorì Tildin, Costa Russi a Darmagi, která dnes patří k nejdražším v zemi, a díky tomu od té doby mohou vyrábět vína jen a pouze ze své vlastní úrody.
Jeho syn Angelo nastupuje do firmy v roce 1961 a ukazuje se jako velký inovátor, který se nebojí změn, ale zároveň neztrácí respekt k tradicím. Inspiroval se francouzskými vinařskými postupy a pod jeho vedením se tak zavedlo např. kontrolování teploty kvašení, používání nových barikových sudů, neobyčejně tvrdé omezení výnosů či vysazování odrůd Cabernet a Chardonnay v dobrých lokalitách Barbaresca. Byl to právě Angelo, jenž vydobyl sobě i svým vínům vynikající mezinárodní ohlas. Dnes vinařství vlastní 250 akrů vinic v oblasti Barbaresco a Barolo.
V roce 1994 přikoupili 40hektarový pozemek Pieve S. Restituta v Montalcinu v Toskánsku, z něhož 27 hektarů osázeli vínem. Svou produkci tak rozšířili o Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino Sugarille a Brunello di Montalcino Rennina.
V roce 1996 přikoupili druhý pozemek v Toskánsku, tentokrát v oblasti Bolgheri, nazývaný Ca’Marcanda. Na 250 akrech tu pěstují hrozny odrůdy Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah a Sangiovese.

Stránky výrobce:
http://www.gaja.com/
Rezervace

Online rezervace