Piemonte
Jeden z nejvýznamnějších gastronomických regionů v Itálii, se proslavil hlavně díky vínu Barolo a lanýžům.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Jeden z nejvýznamnějších gastronomických regionů v Itálii, se proslavil hlavně díky vínu Barolo a lanýžům.
Nejmenší italský region, který dobře znají milovníci sýra Fontina Valdostana.
Nejbohatší region severní Itálie v gastronomii proslavený šafránovým risottem a telecím ossobuco.
Převážně hornatý region s hutnou horalskou kuchyní a svěžími víny.
Kdysi brána do Orientu, dnes největší vinařský region Itálie a oblíbený cíl turistů.
Region tří kultur je proslulý hlavně díky svým výborným bílým vínům a šunce prosciutto San Daniele.
Region táhnoucí se podél pobřeží Ligurského moře, kde poprvé umíchali slavnou bazalkovou omáčku pesto genovese.
Kuchyně regionu Emilia - Romagna je bezesporu základem tradiční italské gastronomie.
Toskánsko, to je výborná nezaměnitelná gastronomie, velká vína, nádherná města a všudypřítomné cypřiše.
Umbria, zelené srdce Itálie, je známá díky vynikající čočce z oblasti Castelluccio a sušené šunce z Norcia.
Středoitalský region Marche je v kulinářském světě známý především těstovinami z tvrdozrnné pšenice.
Lazio je domovem tradičního pokrmu spaghetti alla carbonara, kiwi, ale také bílých vín.
Zelený kraj vynikající v gastronomii především v produkci olivového oleje, nakládané zeleniny a šafránu.
Molise je synonymem pro těstoviny, olivový olej, pečivo taralli a rybí polévku.
Kampánie dala gastronomickému světu mnoho skvostů, za všechny jmenujme pizzu, buvolí mozzarellu či skvělá vína.
Region Puglia to je červené víno Primitivo, olivový olej a olivy Bella di Cerignola.
V chudé, hornaté Basilicatě se vyrábí červené víno Aglianico del Vulture, sýr ricotta a lahodné džemy.
Nejjižnější cíp italského poloostrova, obklopený dvěma moři, nabízí úchvatnou středomořskou gastronomii.
Tento mafií nechvalně proslavený ostrov je doslova gastronomickým rájem.
Smaragdový ostrov s údajně nejkrásnějším mořem v Itálii a rozmanitou gastronomií.
Sýrárna Albiero funguje již téměř 80 let a zaměřuje se především na výrobu sýra Provolone Valpadana. Albiero je jednou z prvních sýráren, která začala tento sýr vyrábět v pádské nížině a dnes patří mezi 10 nejlepších výrobců. profil výrobce