Degustazione: Pasta Gentile

Pokračujeme v pátečních ochutnávkách na obchodě Wine Foodu na Smíchově, už zítra odpoledne u nás ochutnáte vyhlášené těstoviny Gentile! Každý Ital ví, že v městečku Gragnano nedaleko Neapole se rodí ty nejlepší italské těstoviny. Rodina Zampino v pastificio Gentile je ručně vyrábí z italské mouky, tvaruje je v bronzových raznicích a suší je přirozenou cestou stejně, jako je dříve na ulicích sušili jejich předci.

Městečko Gragnano je domovem těstovin. Ty se tu ručně vyrábí již od 16. století. Dříve se těstoviny sušily na slunci přímo v ulicích města a kolébaly se ve větru vanoucím z Neapolského zálivu. 



Vlastní těstoviny tu kdysi vyráběla téměř každá rodina. Proto se i při stavbě budov pamatovalo na venkovní sušení těstovin a ulice se nechávaly dostatečně široké.



Pastificio Gentile vyrábí těstoviny od roku 1876. Na ulicích těstoviny sušili až do roku 1919, kdy Cirillo z Torre Annunziata vynalezl způsob, jak proces sušení těstovin přesunout zvenku dovnitř a zachovat přitom tradici přirozeného sušení.



Pomocí topného tělesa a ventilátoru dokázal Cirillo uvnitř manufaktury připravit stejné podmínky jako venku a zároveň dobu sušení zkrátit z 10 dní na 4 dny.



Rodina Zampino v manufaktuře Gentile vyrábí těstoviny z italské pšeničné mouky odrůdy Senatore Cappelli. Ta má vysoký obsah vitamínů, bílkovin a minerálů. Často se rodí z ekologického zemědělství, a tak rodina Zampino produkuje i těstoviny v BIO kvalitě.

Těstoviny z mouky kultivaru Senatore Cappelli mají sytě žlutou barvu, i po varu si udržují vysokou pevnost a jsou po celém světě oceňovány pro svou jedinečnou chuť. Všechny těstoviny Gentile jsou tvarované v tradičních bronzových raznicích. 



Zpracování těstovin probíhá v Gentile ručně. Při výrobě fusilli jsou dlouhé nudle jedna po druhé namotávány na tenké jehly. Tím získávají tvar spirály. Pracovníkům, kteří fusilli na jehly ručně navíjejí, se říká „fusillare”.

 
Rezervace

Online rezervace